İçerik Dizini
Lassa , lastik satın alırken; ürünün ömrü ve saklama koşullarının değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. JATMA (Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Birliği), uygun lastik depolama koşullarında saklanan lastiklerin 10 yıl raf ömrünün olduğunu belirtiyor. Lassa , lastik satın alırken tarihe dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Bunun yanı sıra; lastikleri güvenilir noktalardan satın almak da önem taşıyor. Lastiğin saklama koşulları ve raf ömrünün yanı sıra; kullanım faktörü de lastik ömrü üzerinde etkili oluyor. Lastik bakımı da lastiklerin ömrünü uzatan faktörler arasında yer alıyor.
Lastik Depolama Alanı Nasıl Olmalı?
Lassa , lastiklerin uzun süre kullanılabilmesi için; lastik depolama alanının kuru, serin ve iyi havalandırılmış olması gerektiğini ifade ediyor. Lastiğin depolandığı ortamda rutubet, asit, yağ, gres, petrol türevleri vb. kimyasal maddelerin bulunması; lastik ömrünün kısalmasına neden oluyor.
Lastik Depolama Nasıl Olmalı?
Lassa , kısa süreli lastik depolama süreçlerinde ürünlerin yatay ve üst üste 1.20 metreyi geçmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Lastikler, uzun süreli depolanacaksa da dik pozisyonda palet çatalları üzerine yerleştirilmeleri gerekiyor. Lassa , bu durumda lastiklerin zemine en az 10 cm mesafede bulunması gerektiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra; lastiklerde şekil bozukluğu oluşmaması için ayda bir kez lastiklerin döndürülmesi, lastik bakımı açısından önem taşıyor.
Lastik Depolama Alanında Işıklandırma
Lastik depolama sürecinde; ürünler, yüksek sıcaklığa maruz kalmamalıdır. Lastikler, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bunun yanı sıra; depolama alanında; elektrik motorları gibi ozon yayan kaynaklar kullanılmamalıdır. Bunun yanı sıra; floresan ışık da lastiğe zarar verir. Elektrikli ısıtıcı, floresan, elektrik motorlarının yaydığı ozon gazı lastiklerin çatlamasına neden olabilmektedir. Lassa, ayrıca lastik bakımı için en az 5 yılda bir ürünlerin uzman kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.