İçerik Dizini
Kışlık lastik basıncı, her zaman araç üreticisinin tavsiye ettiği şekilde ayarlanmalıdır. Tavsiye edilen kış lastiği hava basıncı, araç kataloglarında yazmaktadır. Ayrıca; araç içerisinde şoför kapısı bölgesi, torpido gözü içi veya yakıt deposu kapağı içerisinde yer alabilen metal etikette de bu vb. bilgiler bulunmaktadır. Bununla birlikte; kışlık lastik basıncı, garaj içerisinde ölçülüyorsa soğuk havaya çıkıldığında basınç düşecektir. Bundan dolayı; Nokian, lastik hava basıncı dışarıda ölçülmediği ve arada yaklaşık 30 derecelik sıcaklık farkı olduğu durumda, lastik basıncının ortalama 0,2 bar daha fazla ayarlanmasını önermektedir.
Kışlık Lastik Basıncı Neden Önemli?
Kışlık lastik basıncı, araç üreticisinin tavsiyesine uygun olmadığında hem güvenlik hem tasarruf açısından riskli bir durum oluşmaktadır. Kış lastiği hava basıncı doğru olmadığında düzensiz aşınma riski önemli ölçüde artmaktadır. Düzensiz aşınma sonucunda lastiğin patlama riski ve yakıt tüketimi artmaktadır. Aynı zamanda yanlış kışlık lastik hava basıncı, yol tutuş performansının düşmesine neden olmaktadır.
Kışlık Lastik Basıncı Nasıl Kontrol Edilir?
Kışlık lastik basıncı ölçmek için basınçölçer kullanabilirsiniz. Lastik hava basıncı, her zaman lastikler soğukken, kullanılmadan kontrol edilmelidir. Araç üreticileri, basınç değerlerini ısınmamış lastikler için önermektedir. Kış lastiği hava basıncı ölçümü için ilk adım sibop kapağının açılarak basınçölçerin sibopun üzerine yerleştirilmesidir. Hafif bir hava çıkışı sesi duyulması normaldir. Daha sonra ölçer aletteki basınç ile önerilen (bar veya psi değeri ile) basınç karşılaştırılmalıdır. Kışlık lastik hava basıncı, önerilenden daha düşükse kompresör kullanılarak arttırılmaktadır. Daha sonra sibop başlıklarının hepsi geri takılmalıdır. Her zaman tüm lastiklerin basıncı kontrol edilmelidir.
Kışlık Lastik Basıncı Ne Zaman Kontrol Edilmelidir?
Kışlık lastik basıncı, en az ayda bir kez kontrol edilmelidir. Bununla birlikte uzun yolculuklara çıkmadan önce de basıncın kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Değişen hava şartları, aracın yükünün değişmesi gibi durumlar basıncın etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda da kış lastiği hava basıncı ölçümü yapılmasında yarar bulunmaktadır. Aynı zamanda lastik performansında bir değişim gözlemlediğinizde de ilk olarak hava basıncını kontrol etmeniz önerilmektedir.
Kışlık Lastik Basıncı Yüksek Olursa Ne Olur?
Kışlık lastik basıncı, araç üreticisinin tavsiye ettiğinden yüksekse viraj performansı ve direksiyon hâkimiyeti azalmaktadır. Aynı zamanda sürüş sırasında konfor da düşmektedir. Kış lastiği hava basıncı önerilenden yüksekse lastikte merkezi aşınma oluşabilmektedir.
Kışlık Lastik Basıncı Düşük Olursa Ne Olur?
Kışlık lastik basıncı tavsiye edilenden düşükse lastik fazla ısınmakta ve yakıt tüketimi artmaktadır. Aynı zamanda lastik ömrü de buna bağlı olarak kısalmaktadır. Kış lastiği hava basıncı olması gerekenden düşükse düzensiz aşınma oluşabilmekte; viraj performansı ve manevra kabiliyeti azalmaktadır.